Kale bomen, donkere dagen en voorlopig geen warm weer in aantocht. De een pakt een kop koffie en geniet bij de haard, de ander wordt er spontaan neerslachtig van. Het is niet vreemd om u neerslachtig te voelen. Houdt dit echter voor langere tijd aan, dan kan dit betekenen dat u een winterdip heeft. In dit blog ontdekt u wat u kunt doen tegen een winterdip.

 

Wat is een winterdip

Bij een winterdip heeft u last van een slechte gemoedstoestand door de kortere, donkere dagen. Een winterdip start in de winterperiode en verdwijnt weer in het voorjaar. De klachten kunnen elk jaar terugkeren.

 

Hoe ontstaat een winterdepressie

Blijft een winterdip aanhouden, dan ontstaat een winterdepressie. Uw natuurlijke dag- en nachtritmes zijn verstoord. Het lichaam maakt meer melatonine aan, dat invloed heeft op dit ritme. Sommige mensen zijn extreem gevoelig voor deze verandering. Bovendien is er in de winter minder zonlicht en zit u vaker binnen, waardoor u minder vitamine D aanmaakt. Meer melatonine en minder vitamine D zorgen ervoor dat u zich neerslachtig en somber kunt voelen.

 

Wat zijn de symptomen van een winterdip?

Een winterdip heeft impact op uw psychisch en lichamelijk welzijn. We zetten de belangrijkste fysieke en mentale klachten voor u op een rijtje.

 

Fysieke klachten

Bekende fysieke klachten van een winterdip zijn vermoeidheid, een veranderd dag- en nachtritme, lusteloosheid en een verandering in het voedingspatroon.

 

Mentale klachten

Langdurige somberheid, prikkelbaarheid, minder behoefte aan sociale contacten, concentratieproblemen en verminderde interesse en plezier zijn mentale klachten die horen bij een winterdip.

 

10 tips tegen een winterdip

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw winterdip te voorkomen, op te lossen of om in ieder geval grip op die dip te krijgen. Hieronder zetten we 10 tips voor u op een rijtje.

 

1.     Ga naar buiten

Het liefst in de ochtenduren. Het licht in de ochtend is relatief blauw en dit licht remt de productie van melatonine.

 

2.    Zorg voor daglicht in huis

Laat thuis natuurlijk licht binnen. Verplaats uw bureau of stoel van die donkere kamer naar een raam waar veel licht binnenkomt. Zo komt u toch in contact met het schaarse daglicht terwijl u werkt of een boek leest. 

 

3.     Beweeg voldoende

Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine en serotonine, twee hormonen die ervoor zorgen dat u zich beter in uw vel voelt. Wij adviseren om minimaal 30 minuten per dag te bewegen.

 

4.     Kies voor een gezond voedingspatroon

Een verandering in eetlust is een van de kenmerken van een winterdip. En wat we eten is van invloed op onze stemming. Probeer zoveel mogelijk gezond te eten. Eiwitrijke voeding zorgt voor de aanmaak van serotonine. U vindt veel eiwitten in onder meer melk, kwark, vlees, ei en noten.

 

5.     Ga iets leuks doen

Iets leuks doen zorgt voor afleiding van uw negatieve gedachten. Neem bijvoorbeeld wat tijd voor uzelf en doe waar u gelukkig van wordt. Plan die massage, begin aan dat boek of bestel uw favoriete maaltijd. U houdt er een positief gevoel aan over en dit stimuleert positieve gedachten.

 

6.     Lichttherapie

Lichttherapie is een zeer effectieve methode voor de behandeling van een winterdip. Het remt de aanmaak van melatonine in de hersenen, zorgt ervoor dat u zich energieker voelt en brengt uw dag- en nachtritme weer in balans. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een daglicht therapielamp of lichttherapiebril aanschaffen.

 

7.     Mediteer

Doe elke dag een meditatieoefening. Regelmatig mediteren vermindert stress en zorgt voor meer tevredenheid.

 

8.     Lach

Van lachen wordt u vrolijk. Kijk een leuke comedy of bezoek een cabaretvoorstelling en u lacht uw slechte humeur zo weg.

 

9.     Zorg voor een ritme

Ons lichaam houdt van regelmaat. Zorg voor vaste tijden om op te staan en om te gaan slapen. Ritme zorgt ervoor dat u zich goed voelt. Bovendien went u zo ook sneller aan de winter.

 

10.  Onderhoud sociale contacten

Door een winterdip heeft waarschijnlijk minder behoefte aan sociaal contact. U voelt zich neerslachtig en zondert zich liever af. Toch kunt u zich beter onder de mensen bevinden. Ga leuke dingen doen met vrienden of bezoek dat ene familielid en maak een praatje. Hierna voelt u zich vaak een stuk vrolijker.

 

Bij Meditech Europe vindt u een uitgebreid assortiment vitamines die u helpen bij uw winterdipklachten. Als producent en distribiteur zijn we dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

FAQ

Hoe weet u of u een winterdip heeft?

Als u last heeft van een winterdip, dan kunt u dit herkennen aan klachten zoals vermoeidheid, minder behoefte aan sociaal contact en een verandering in het voedingspatroon.  

 

Welke vitamine helpt tegen winterdepressie?

Vitamine B12 en vitamine D helpen tegen een winterdepressie en dragen bij aan het gevoel van welzijn.

 

Helpt vitamine D bij een winterdip?

Ja, vitamine D helpt bij een winterdip. De vitamine is verantwoordelijk voor de aanmaak van serotonine, een gelukshormoon dat u een goed gevoel geeft.