Het lijkt op het oog op bloempluimen en worden steeds populairder onder vrouwen: agnus castus. Wat is het? En wat doet het? Ontdek er alles over in dit blog.
Monnikspeper, ook wel agnus castus genoemd, is een plant die voornamelijk voorkomt in het Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië. De naam ‘’monnikspeper’’ is afkomstig van een oude gewoonte van de monniken om delen van planten te gebruiken voor het verminderen van het libido en zuiverheid te bevorderen. Monnikspeper werd ook gebruikt in traditionele geneeskunde voor de behandeling van een verstoorde hormoonbalans.
Tegenwoordig wordt monnikspeper nog steeds gebruikt voor de behandeling van menstruatie-gerelateerde klachten zoals PMS en onregelmatige menstruatie, evenals voor het verlichten van symptomen van de menopauze. Bovendien wordt het gebruikt als alternatief voor hormoonvervangende therapie.
Gezondheidsvoordelen Monnikspeper
Monnikspeper heeft verschillende gezondheidsvoordelen.
Afwijkende menstruatiecyclus
Monnikspeper helpt bij het reguleren van de menstruatiecyclus bij vrouwen met een onregelmatige menstruatie.
Premenstruele klachten
Monnikspeper wordt vaak gebruikt om PMS-symptomen zoals prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten en hoofdpijn te verminderen.
Vruchtbaarheid
Sommige onderzoeken suggereren dat monnikspeper kan helpen bij het bevorderen van vruchtbaarheid bij vrouwen door het reguleren van hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus en de ovulatie.
Acne
Monnikspeper kan helpen bij acne, vooral bij vrouwen die hormonale acne hebben. Hormonale acne wordt veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels, met name een verhoogde productie van androgenen, die de talgproductie kunnen verhogen en de poriën kunnen verstoppen.
Monnikspeper kan helpen bij het reguleren van hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus en kan daarom helpen bij het verminderen van hormonale acne.
Hormonale veranderingen
Agnus castus kan de hormonale activiteit beïnvloeden, waardoor het interacties met andere hormoon-beïnvloedende medicijnen kan veroorzaken.
Ben je zwanger, geef je borstvoeding, gebruik je medicijnen (dopamine-agonisten) of heb je een onderliggende medische aandoening? Dan kan een arts je helpen bepalen of het veilig is om monnikspeper te gebruiken en welke dosering het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Aanbevolen hoeveelheid Monnikspeper
De aanbevolen hoeveelheid monnikspeper kan variëren, afhankelijk van de specifieke toepassing. De meeste monnikspeper supplementen van 200 mg moeten minimaal 0,5 procent agnuside en aucubine bevatten om de werkzaamheid te waarborgen. Wij adviseren 1 tot 2 supplementen per dag, afhankelijk van de specifieke toepassing. Het is aan te raden om het kruid minimaal 3 maanden te gebruiken om het effect te merken.
Wetenschap rond Monnikspeper
Er zijn verschillende wetenschappelijke studies uitgevoerd naar monnikspeper en de effecten ervan op de gezondheid. Het is belangrijk om op te merken dat sommige studies nog niet volledig eenduidige resultaten hebben opgeleverd en dat er meer onderzoek nodig is om de effecten van monnikspeper op de gezondheid te bevestigen.
Ervaringen met Monnikspeper
De gebruikerservaring met monnikspeper zijn over het algemeen positief. Veel mensen die monnikspeper gebruiken, melden dat het hen heeft geholpen bij verschillende gezondheidsproblemen, zoals PMS, onvruchtbaarheid en acne.
Meditech Europe is als product en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt met een duidelijke visie voor een optimaal woon-, werk- en leefklimaat.
Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.
FAQ
Wat doet agnus castus?
Agnus castus bevordert een normale progesteronbalans en helpt daarmee bij een regelmatige menstruatie, de hormoonhuishouding, het overgangsproces en bovendien biedt het weerstand tegen stress.
Waar helpt Monnikspeper voor?
Monnikspeper helpt bij klachten die voortkomen uit een verstoorde hormoonbalans, zoals een afwijkende menstruatiecyclus, premenstruele klachten en verminderde vruchtbaarheid, maar ook spijsverteringsklachten en acne.
Is Monnikspeper gevaarlijk?
Nee. Monnikspeper heeft ook bij langdurig gebruik geen significante bijwerkingen.