Moet u vaak naar het toilet of ’s nachts veel plassen? Vaak en veel plassen is een veelvoorkomend probleem dat u in het dagelijks leven behoorlijk kan belemmeren. In dit blog ontdekt u alles over veel en vaak plassen.

 

Wanneer spreken we van vaak plassen

Hoe vaak u moet plassen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid die u drinkt, de leeftijd, de temperatuur en bepaalde medicatie die u inneemt. Maar gemiddeld gezien urineert een volwassene zes tot zeven keer per 24 uur, waarvan soms een keer in de nachtelijke uren.

U plast vaak wanneer u elke 2 uur naar het toilet moet. Dit wordt ook wel frequent plassen genoemd, de medische term is pollakisurie. U heeft dan de behoefte om vaker dan elke 2 uur te plassen of meer dan 8 keer per dag.

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken

Bij veel mensen is het niet bekend waarom ze kampen met overmatig plassen. We zetten een aantal verschillende oorzaken voor u op een rijtje.

 

Overactieve blaas

Bij een overactieve blaas moet u ineens enorm plassen en u gaat ook heel frequent naar het toilet, omdat u het gevoel heeft dat u moet plassen. Bijvoorbeeld meer dan 8 keer gedurende de dag en nacht.

 

Een vergrote prostaat

Een vergrote prostaat kan de blaas gaan hinderen zodat mannen vaker moeten urineren. Ongeveer 30 procent van de mannen ervaart klachten zoals veel en vaak plassen.

 

Blaasontsteking

Bij een blaasontsteking heeft u een ontsteking aan de binnenkant van uw blaas. Bij een blaasontsteking moet u veel aandrang om te plassen en u plast daarbij steeds kleine hoeveelheden. Als u een antibioticakuur voorgeschreven krijgt door de arts, dan is het zeer verstandig om naderhand een probioticakuur te nemen om de goede bacteriën weer aan te vullen. Ook kunt u uw darmen voeden met rauwe biologische kefir of gefermenteerde producten zoals zuurkool, tempeh of miso.

 

Vaak plassen door zwangerschap

Vaak plassen is een van de meest voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Vanaf zes weken merkt u al dat u steeds vaker moet urineren. Dit wordt gedurende de zwangerschap niet minder. In het derde trimester, de laatste weken voor de bevalling, wordt het zelfs meer.

 

Urge- of aandrangingsincontinentie

Bij urge-incontinentie of aandrangingsincontinentie heeft u moeite om uw urine op te houden. U voelt een plotselinge opkomende aandrang om te plassen, die u niet kunt stoppen. Bij deze vormen van incontinentie knijpt de blaasspier onverwacht samen en plast u zonder waarschuwingssignaal. Vaak is het al te laat om nog naar het toilet te gaan. 

 

Een tekort aan essentiële vetzuren

Veel plassen is een van de symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan essentiële vetzuren (dit zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en linolzuur). De andere symtomen zijn overmatig dorst hebben, een droge huid en/of eczeem, roos en droge haren. Een tekort aan essentiële vetzuren is vast te stellen door een vetzurenonderzoek in het serum of een bloedonderzoek via een vingerpriktest. Mocht u een tekort hebben dan kunt u extra essentiële vetzuren door middel van voeding tot u nemen of u neemt een supplement (visolie of algenolie). 

 

Stress

Als u veel last heeft van stress, krijgen uw hersenen te veel prikkels door. De hersenen staan in verbinding met de blaas. Dit kan zorgen voor verwarring. Bovendien komt er meer druk op uw blaas doordat spieren aanspannen bij angst of stress. Deze combinatie zorgt ervoor dat u vaker moet plassen.

 

Te weinig bewegen

Als vrouwen ouder worden, worden de spieren minder sterk, vooral als er te weinig bewogen wordt. De bekken spieren worden slapper waardoor plas minder goed opgehouden kan worden. Dit kunt u voorkomen door regelmatig te bewegen en bekkenoefeningen te doen. Bekkenoefeningen kunt u overal doen, u hoeft dan alleen de spieren aan te spannen waar u normaal u plas mee ophoudt. Touwtjespringen is ook een goede manier om te oefenen met het ophouden van de urine. 

 

Overmatig drinken

Overmatig drinken van alcohol zorgt ervoor dat u veel moet plassen. Een drankje kan de urineproductie al in dusdanige mate verhogen dat u vaker naar het toilet moet. Overmatig drinken kan bovendien leiden tot irritaties en ontstekingen in de blaas, waardoor u een onaangenaam gevoel kunt ervaren tijdens het plassen en in rust.

 

Diabetes insipidus

Diabetes insipidus is een zeldzame ziekte waarbij de nieren meer urine produceren dan gebruikelijk. U moet hierdoor veel en vaak plassen en heeft continue dorst.

 

Diabeter mellitus (suikerziekte)

Bij deze vorm van diabetes is de concentratie suiker in het bloed te hoog. Uw nieren kunnen al die suiker niet verwerken waardoor dit in de urine terecht komt. Glucose trekt water mee, waardoor u heel veel urine aanmaakt en veel en vaak moet plassen.

 

Medicatie

Bij sommige medicijnen is een van de bijwerkingen dat u vaker naar het toilet moet, bijvoorbeeld medicijnen tegen astma of angst, de blaas wordt niet volledig geleegd waardoor er weer sneller aandrang is. Maar ook bijvoorbeeld medicijnen tegen een hoge bloeddruk die ervoor zorgen dat u vaker naar het toilet moet, de medicijnen zorgen dat de nieren meer urine produceren waardoor er meer vocht wordt uitgescheiden en de druk op de aders lager worden. En mensen die teveel vocht vasthouden kunnen diuretica voorgeschreven krijgen, die zorgen ervoor dat het teveel aan vocht wordt afgevoerd. Om vast te stellen of het frequent urineren aan uw medicijnen ligt, kunt u het beste contact opnemen met uw apotheker of huisarts. 

 

Hoe vaak komt het voor?

Vaak plassen komt veel voor bij nieuwe, nog onbehandelde vormen van diabetes. De andere vormen zijn eerder een uitzondering.

 

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts

Regelmatig plassen kan ook veroorzaakt worden door een onderliggend gezondheidsprobleem. Wij adviseren u bij twijfel altijd uw arts te raadplegen.

 

Bij Meditech Europe vindt u een uitgebreid assortiment supplementen die u helpen met het gezond houden van het urinestelstel. Als producent en distribiteur zijn we dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

FAQ

Is het erg als je vaak moet plassen?

Veel plassen is niet erg. Gemiddeld plassen we 6 tot 7 keer per dag. Plast u vaker, misschien wel ieder uur, dan is er sprake van een overactieve blaas.

 

Is om de 2 uur plassen normaal?

Plast u iedere 2 uur, dan plast u frequent, dit is meer dan het gemiddelde. 

 

Wat is een onrustige blaas?

Bij een onrustige blaas is uw blaas overactief. U moet dan ineens enorm plassen en u gaat ook heel frequent naar het toilet, omdat u het gevoel heeft dat u moet plassen. Bijvoorbeeld wel meer dan 8 keer gedurende de dag en nacht.

 

Kan een overactieve blaas kwaad?

Een overactieve blaas kan geen kwaad. Maar als u geen controle meer heeft over uw blaas, en de blaas trekt intens en vaak samen, dan kan dit het dagelijkse leven flink beperken.