Ons gebit is een kostbaar bezit en meer dan de moeite waard om zuinig op te zijn. Tegenwoordig wordt dan ook iedereen van kinds af aan verteld dat het belangrijk is om een goede mondhygiëne te hebben en te houden. En dus poetsen we al generaties iedere dag onze tanden netjes met tandenpasta en flossen we waar nodig. Maar gebleken is dat de fluoride en andere chemicaliën in onze huidige tandenpasta zeer schadelijk zijn voor ons en het milieu. Meditech Europe is om deze reden op zoek gegaan naar een mooi alternatief, vond deze helemaal in Japan en bracht deze naar Nederland.
Een goed gebruik uit de oudheid
Volgens de bekende geschiedenis waren het de Egyptenaren, 5000 tot 3000 jaar voor Christus, die de mondhygiëne met gebruik van tandpasta uitvonden. Deze eerste versies bevatte onder anderen as, kruiden, puimsteen en water. Het goede gebruik van (natuurlijke) middelen om de mond schoon en gezond te houden is daarna door de millennia heen teruggevonden bij o.a. de Grieken, Romeinen en ook in de Islamitische geschiedenis. Pas in 1824 ontwikkelde de Amerikaanse drogist John Peabody het eerste tandpoeder waar zeep en glycerine in zat en daarmee was de toepassing van chemicaliën geboren. Een kwart eeuw daarna bracht Amerikaanse tandarts Washington Wentworth Sheffield de eerste tandpasta zoals, wij die kennen, op de markt en het duurde tot 1936 voordat de eerste tandpasta in Nederland te koop was.
Van natuurlijke gewoonte naar chemisch experiment
Het gebruik van chemische bestandsdelen in tandpasta is dus nog relatief jong. Het is niet verwonderlijk dat men zeep is gaan gebruiken om de tanden en de mond schoon te houden. Al weten we nu dat zeep de zuurtegraad van het lichaam verstoort en dat hier voorzichtig mee omgegaan dient te worden. Toch is zeep niet het meest verstorende element aan de tegenwoordige tandpasta. Na de tweede wereldoorlog verscheen er namelijk fluoride in de tandpasta. Van dit sporenelement wordt algemeen aangenomen dat het positief effect zou hebben op tanden maar dit effect wordt in de laatste jaren sterk in twijfel getrokken.1 Fluoride is een giftige stof die dan ook effectief wordt gebruikt in rattengif. Uit vele onderzoeken over de hele wereld blijkt dat fluoride in verband wordt gebracht met botontkalking, verstoring van zenuw- en hersenfuncties en al in 1977 toonde een groot onderzoek in Amerika aan dat waar fluoride aan het drinkwater werd toegevoegd de sterftecijfers door kanker hoger waren en sneller stegen dan waar dit niet werd gedaan.2 Door de jaren heen is er veel discussie gaande over deze feiten maar zoals met alles geldt “Een gewaarschuwd mens geldt voor twee”. Het is dus zeer wijs om ervoor te kiezen niet langer aan dit experiment deel te nemen en andere, natuurlijkere, opties te verkennen.
Poetsen met de kracht van zuurstof, water en licht
Het van origine Japanse bedrijf Soladey vond een manier uit om zonder enige vorm van tandpasta de tanden schoon en gezond te houden. Hun ionische tandenborstels gebruiken namelijk de kracht van zuurstofrijke ionen om tandplak en bacteriën in de mond te neutraliseren. Het geheim zit hem in de titaniumdioxide staaf in de tandenborstel die door het verbonden zonnepaneel wordt geladen en in het speeksel en/of water haar negatief geladen zuurstofmoleculen af geeft. Doordat tandplak en schadelijke bacteriën in de mond positief geladen zijn trekken zij de ionen aan en worden uitgeschakeld. (Zie onderstaande video voor een duidelijke uitleg over hoe de Ion5 tandenborstel werkt)
Overal en altijd schone tanden zonder fluoride
Over de hele wereld zijn er meer dan 2,5 miljoen exemplaren van de Soldaey Ion5 tandenborstel verkocht en de tevreden gebruikerservaringen blijven binnen stromen. Doordat de Ion5 tandenborstel niets anders dan water en licht nodig heeft om uw tanden schoon te maken is hij overal te gebruiken. Wat ideaal is voor reizigers, buitenmensen en voor hen die het milieu een warm hart toedragen. Er is bij het gebruik van deze tandenborstel namelijk totaal geen belasting meer op het milieu, het grondwater of het drinkwater. De Ion5 ionische tandenborstel is de ideale oplossing voor hen die hun mond en de wereld om hen heen gezond willen houden.
Bronnen
1. Onderzoek gepubliceerd in het International Journal Of Paediatric Dentistry waaruit bleek dat Zuid Afrikaanse kinderen die water dronken met grotere hoeveelheden fluoriode erin meer last van tandbederf hadden: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.0960-7439.2001.00293.x/abstract
2. Delaney, J.J., Yiamouyiannis, J.A. and Burk, D. : Cancer from our Drinking Water? Congr. Rec., Dec. 16, 1975:H12731-4; Nat. Hlth. Fed. Bull., 22:s- 10, Feb. 1976.