De hormoonhuishouding staat aan de basis van vele processen in ons lichaam. Bij een tekort of te veel aan hormonen kunnen lichaamsfuncties ontregeld raken, hetgeen kan leiden tot klachten en de gemoedstoestand en levenskwaliteit flink beïnvloed. In dit blog ontdekt u wat hormonen zijn, hoe u merkt dat uw hormonen uit balans zijn en tips hoe om te gaan met een hormonale disbalans.
Wat zijn hormonen
Hormonen zijn chemicaliën die uw lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan organen en weefsels aansturen om verschillende lichaamsfuncties te reguleren. Hormonen zijn van invloed op zowel langlopende lichaamsprocessen als kortlopende lichaamsprocessen, zoals groei en ontwikkeling, puberteit en voortplanting, de stofwisseling en gedrag, gevoel en emoties.
Hormonen worden aangemaakt in klieren van verschillende lichaamsdelen, zoals het hoofd, de hals, de buik en de voorplantingsorganen.
Hormonen: het verschil tussen mannen en vrouwen
De lichamen van mannen en vrouwen zijn op hormonaal gebied tegenpolen van elkaar. Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt bepaald door de geslachtshormonen: oestrogenen bij de vrouwen en testosteron bij de mannen. Mannen hebben een hormonale disbalans bij een te veel of te weinig testosteron, terwijl dit bij vrouwen geldt voor oestrogeen.
Signalen dat uw hormoonhuishouding uit balans is
Uw hormoonhuishouding is uit balans als er te veel of een tekort aan hormonen in de bloedbaan aanwezig is. Hormonen spelen zo’n belangrijke rol in het lichaam, dat zelfs minimale hormonale onevenwichtigheden klachten en symptomen kunnen veroorzaken. We zetten graag een aantal mogelijke signalen van een hormonale disbalans voor u op een rijtje.
U blijft last houden van eetbuien
Een hormonale disbalans en eetbuien gaan hand in hand. Te veel aan de hormonen cortisol of insuline kunnen u laten snakken naar zoetigheid of wijn en te veel of te weinig aan de hormonen serotonine en oxytocine kunnen u laten snakken naar troosteten zoals chocolade. Ook disbalans in de bijnierschorshormonen kan leiden tot eetbuien en wel in de behoefte aan zout.
U komt ineens flink wat kilo’s aan en komt hier maar moeilijk vanaf
Gezond eten en toch vet of vocht vasthouden: dit wijst vaak op een disbalans in hormonen. Zo kan te veel van het hormoon insuline in uw bloed ervoor zorgen dat u geen vet kunt verbranden, te veel xeno-oestrogenen uit voeding of gifstoffen voor te veel vetopslag en een langzaam werkende schilklier voor een lage vetverbranding.
U ben snel geïrriteerd en opgebrand
Stress zorgt voor hogere niveau van het hormoon cortisol. Cortisol is dominant en zorgt ervoor dat andere hormonen minder worden aangemaakt. Verstoringen in de hormoonbalans veroorzaakt door het hormoon cortisol leiden tot het gevoel dat u snel geïrriteerd en opgebrand bent.
U heeft last van stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen zijn het gevolg van een schommeling in hormonen. Met name vrouwen hebben hier last van.
U heeft een (veel) lager libido dan voorheen
Ruim twee derde heeft een lager libido bij hormoonschommelingen. Een te veel of tekort aan de hormonen oestrogeen, testosteron, het schildklierhormoon of het cortisolniveau liggen hieraan ten grondslag.
Tips om uw hormoonhuishouding weer in balans te krijgen
De hormoonhuishouding is van cruciaal belang voor uw algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid. We geven u graag tips om uw hormoonhuishouding weer in balans te krijgen.
Ondersteun uw lichaam met supplementen
Supplementen als magnesium en vitamine D zijn een waardevolle toevoeging voor met name vrouwen die worstelen met stress en hormonale ongemakken. Enkel het consumeren van gezonde voeding biedt onvoldoende garantie voor de opname van belangrijke spoorelementen. Supplementen kunnen dit perfect ondersteunen.
Eet de juiste voeding
Alles draait om hormonen, ook voeding. Een gezond voedingspatroon draagt bij aan een optimale hormoonhuishouding. Vermijd zoveel mogelijk vette voeding. Buikvet verhoogt het stressgehalte en is schadelijk voor uw hormoonwerking.
Zorg voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust geeft uw hormonen de kans om te herstellen. Een hormonale disbalans resulteert in niet kunnen inslapen, doorslapen, vroeg wakker worden en minder energie overdag.
Maak gebruik van voedingssupplementen
Een optimale inname van vitamines en mineralen is belangrijk voor de hormoonhuishouding. Voedingssuplementen als ijzer, calcium en zink kunnen uw voedingspatroon perfect ondersteunen.
Zorg voor meer lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging zorgt voor het vrijkomen van de gelukshormonen dopamine, serotonine en endorfine. Deze hormonen zijn belangrijk voor uw mentale gesteldheid en zorgen ervoor dat u lekker in uw vel zit.
Doe ontspannende activiteiten
Tijdens ontspannende activiteiten maakt uw lichaam de hormonen endorfine en oxytocine aan, de tegenhangers van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Endorfine en oxytocine zorgen onder meer voor het verlagen van uw spier- en bindweefselspanning en een verbeterde doorbloeding van spieren, huid en slijmvliezen.
Meditech Europa is uw grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid.
Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.