Ons lichaam heeft vitamines als bouwstof nodig om goed te functioneren. Vitamine B12 is zo’n vitamine. In dit blog ontdek je het belang van vitamine B12.
Het nut van vitamine B12
Vitamine B12 is wateroplosbaar en zeer belangrijk, omdat het een belangrijke rol speelt in het reguleren van de DNA-activiteit en het vervoeren van zuurstof in het bloed. Het is de enige wateroplosbare vitamine die een opslagplaats in de lever heeft. Het lichaam geeft daarmee het nut aan van voldoende voorraad van deze vitamine. Vitamine B12 is betrokken bij minimaal 300 biochemische processen in het lichaam.
Vitamine B12 is nog bij veel meer processen betrokken. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.
Energie
Vitamine B12 helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten.
Geheugen
De vitamine draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen, zoals concentratie en geheugen.
Immuunsysteem
Vitamine B12 ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor het homocysteïnemetabolisme, van belang voor hart en bloedvaten.
Gevolgen van een tekort aan vitamine B12
Een tekort aan vitamine B12 komt vaak voor en kent verschillende oorzaken, zoals onvoldoende inname uit voeding (dit komt vaker voor bij vegetariërs en veganisten), aangeboren stoornissen, een afbrekende werking door koffie, alcohol, drugs, roken, antibiotica en de anticonceptiepil, gebruik van medicatie (bijvoorbeeld metformine), na een operatie, als men ouder wordt en een verstoorde opname. De meest voorkomende oorzaak is een verstoorde opname in het maag-darmkanaal. De verstoorde opname kan komen door langdurig gebruik van maagzuurremmers.
Een tekort aan vitamine B12 kan verschillende neurologische, psychische en lichamelijke klachten veroorzaken. We lichten één van deze klachten uit.
Zenuwproblemen (neurologisch)
Je kunt tintelingen, een dof gevoel in je vingers en/of voeten, evenwichtsproblemen, geheugenproblemen en spierzwakte ervaren.
Depressie (psychisch)
Een B12-tekort kan het risico op een depressie ontwikkelen of verhogen en dient daarom zo snel mogelijk te worden behandeld. Ook geïrriteerd zijn, een kort lontje hebben en zich angstig voelen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B12.
Bloedarmoede (lichamelijk)
Een tekort aan vitamine B12 leidt tot de verstoring van de DNA-synthese, waardoor bloedarmoede kan ontstaan. Vitamine B12 is samen met vitamine B6 en foliumzuur namelijk verantwoordelijk voor de opname van ijzer door het lichaam. Een ijzertekort leidt ook tot bloedarmoede.
Genoeg vitamine B12 binnenkrijgen
Er zijn verschillende manieren om een tekort van vitamine B12 op te heffen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.
In welke voedingsmiddelen zit vitamine B12
Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, zoals in algen. Vitamine B12 wordt gemaakt door micro-organismen. Dit krijgen dieren binnen via hun voeding en drinkwater of doordat de bacteriën in de darmen kobalt omzetten in vitamine B12.
Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Supplementen
Als je een tekort hebt en vegetarisch of veganistisch bent, dan kan dit nauwelijks via voeding worden aangevuld. Veganisten en vegetariërs worden daarom aangeraden om een vitamine B12 supplement te nemen. Bij Meditech Europe vind je vitamine B12 supplementen in verschillende vormen en doseringen. Vitamine B12 supplementen zijn een snelle manier om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.
Zo draagt ons product van Vitakruid B12 Combi 6000 met folaat en P5P een hoge hoeveelheid methylcobalamine en adenosylcobalamine, de kern van B12. Dit hoogwaardige product heeft een aantoonbaar gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.
Wij zijn als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.
Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.
FAQ
Wat zijn de klachten bij een tekort aan vitamine B12?
Klachten bij een tekort aan vitamine B12 uiten zich in enorm veel symptomen op psychisch, neurologisch en lichamelijk vlak, bijvoorbeeld een dof gevoel, tintelingen, minder precies bewegen, problemen met het evenwicht en een verminderde eetlust.
Waar zit vitamine B12 in eten?
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, zoals in algen.
Kan het kwaad om vitamine B12 te slikken?
Vitamine B12 is een veilig supplement (er is geen bovengrens van inname voor vitamine B12 vastgesteld). Als je twijfelt over de hoeveelheid om in te nemen overleg dan met een arts, orthomoleculair therapeut of laat je bloedwaardes controleren op de vitamine B12 status. Gebruik vitamine B12 bij voorkeur in combinatie met andere B-vitamines.