Darmen en probiotica worden vaak in één adem genoemd. Maar wat zijn probiotica en hoe werken ze? In dit blog gaan we dieper in op de relatie tussen jouw darmen en probiotica en hoe je ervoor kunt zorgen dat je darmen gezond blijven met behulp van deze nuttige bacteriën.
Het belang van probiotica voor jouw darmen
Er is een nauwe relatie tussen de darmen en probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen die van nature in onze darmen voorkomen en die gunstige effecten hebben op onze gezondheid. Ze spelen een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde darmflora en het versterken van het immuunsysteem.
In onze darmen leven miljarden bacteriën, waaronder zowel gunstige als schadelijke bacteriën. Een gezonde darmflora is een evenwichtige mix van deze bacteriën, waarbij de gunstige bacteriën de overhand hebben. Dit evenwicht kan echter verstoord raken door factoren zoals antibiotica, stress, slechte voeding, alcohol en ziekte, waardoor de schadelijke bacteriën de overhand krijgen.
Gevolg van te weinig probiotica
Te weinig probiotica kan leiden tot dysbiose. Dat is een disbalans van de darmbacteriën waardoor schadelijke bacteriën te veel en gunstige bacteriën te weinig aanwezig zijn. Hierdoor kunnen maag-darmklachten ontstaan, zoals diarree, obstipatie, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Naast deze maag-darmklachten kan een disbalans van de darmbacteriën ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een verzwakt immuunsysteem, allergieën, auto-immuunziekten, ontstekingsziekten en zelfs psychische aandoeningen zoals depressie en angst.
Probiotica kunnen helpen bij het herstellen van een gezonde darmflora door de groei van gunstige bacteriën te bevorderen waardoor de gunstige bacteriën weer de overhand krijgen ten opzichte van de slechte. Daardoor zal de de spijsvertering verbeteren, wordt het immuunsysteem versterkt, kunnen de mentale klachten verminderen en ontstekingen kunnen verminderen.
Prebiotica samen met probiotica
Prebiotica en probiotica werken samen om een gezonde darmflora te bevorderen en de algehele darmgezondheid te verbeteren. Prebiotica zijn onverteerbare vezels die als voeding dienen voor gunstige bacteriën in de darmen, terwijl probiotica levende micro-organismen zijn die een gezonde darmflora ondersteunen.
Prebiotica zijn van groot belang voor probiotica, omdat ze de groei en overleving van gunstige bacteriën in de darmen bevorderen. Wanneer prebiotica worden geconsumeerd, reizen ze door het spijsverteringskanaal naar de dikke darm, waar ze niet worden verteerd maar als voeding dienen voor probiotica en andere gunstige bacteriën. Dit resulteert in een verhoogde groei en activiteit van de probiotische bacteriën in de darmen.
Bovendien helpt de combinatie van prebiotica en probiotica om de diversiteit van de darmflora te vergroten en de darmgezondheid te verbeteren. Dit komt doordat prebiotica de groei van verschillende soorten gunstige bacteriën ondersteunen, terwijl probiotica een evenwichtige verhouding van gunstige en schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen.
Waar haal je probiotica uit
Er zijn verschillende manieren om probiotica binnen te krijgen. Gunstige bacteriën zitten in gefermenteerde voeding zoals miso, kaas, yoghurt, karnemelk, zuurdesembrood, augurken, olijven, zuurkool, kombucha, natto, kefir en kimchi.
Yoghurt
Yoghurt is een bekende bron van probiotica. Het bevat bacteriestammen zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en de spijsvertering. Het is belangrijk om te kiezen voor yoghurt met levende en actieve culturen, omdat deze de meeste probiotica bevatten.
Zuurkool
Zuurkool is een gefermenteerd voedingsmiddel dat van nature rijk is aan probiotica. Het wordt gemaakt door witte kool te fermenteren met zout en bevat bacteriestammen zoals Lactobacillus en Leuconostoc. Het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het immuunsysteem.
Supplementen
Probiotica-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules en sachets. Het is belangrijk om te kiezen voor een probiotica-supplement van hoge kwaliteit dat specifieke bacteriestammen bevat die zijn getest op veiligheid en werkzaamheid, zoals onze superbiotica capsules.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle probiotica gelijk zijn en dat hun effecten afhankelijk zijn van het specifieke probioticum en de hoeveelheid die wordt ingenomen. Wij adviseren je om bij twijfel altijd een (natuur)arts te raadplegen.
Wanneer is extra probiotica nemen goed?
In sommige gevallen kan het nemen van extra probiotica mogelijk gunstig zijn. We lichten de belangrijkste twee uit.
Last van verstopping
Verstopte darmen kunnen worden veroorzaakt door een onbalans in de darmflora, waarbij er te weinig gunstige bacteriën zijn om de spijsvertering en darmbeweging te bevorderen. Probiotica kunnen deze onbalans helpen corrigeren door het verhogen van het aantal gunstige bacteriën in de darmen. Dit kan leiden tot een verbetering van de darmbeweging en een vermindering van verstopping.
Prikkelbare darm syndroom
Een verstoorde darmflora kan een rol spelen bij het prikkelbare darm syndroom. Probiotica kunnen helpen bij het herstellen van de balans van de darmflora en het verminderen van symptomen van het prikkelbare darm syndroom. Verschillende studies hebben aangetoond dat bepaalde probiotische stammen zoals Lactobacillus en Bifidobacterium effectief kunnen zijn bij het verminderen van symptomen van het prikkelbare darmsyndroom.
Het is belangrijk om op te merken dat de effecten van probiotica bij bovengenoemde symptomen op individuele basis kunnen variëren. Raadpleeg bij twijfel altijd een (natuur)arts.
Meditech Europe is als product en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt met een duidelijke visie voor een optimaal woon-, werk- en leefklimaat.
Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.
FAQ
Wat doet probiotica met je?
Probiotica bevorderen de gezondheid, zolang je er genoeg van binnenkrijgt. Ze helpen om darmklachten en allergische reacties te verminderen en het immuunsysteem te versterken, zodat je minder vatbaar bent voor ziektes.
Wat zijn de nadelen van probiotica?
Over het algemeen heeft probiotica geen ongewenste bijwerken. Sommige mensen kunnen wat kramp ervaren als ze gestart zijn met het nemen van probiotica.
Kun je zomaar probiotica nemen?
Uiteraard kun je in je voedingspatroon altijd gefermenteerde voeding opnemen, dit zal je gezondheid ten goede komen. Mocht er sprake zijn van bijvoorbeeld een lactose intolerantie dan kun je mogelijk niet alle gefermenteerde voeding nemen. Als er bij jou sprake is van ernstige immunodeficiëntie dan is kun je de probiotica beter niet nemen zonder overleg met je arts.