Hoe werkt de Chinese Orgaanklok en wat betekent deze voor je slaappatroon?

Word je vaak op vaste tijden wakker in de nacht? Dit kan meer betekenen dan alleen een onrustige slaap. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is elk moment van de dag en nacht verbonden met een specifiek orgaan in het lichaam. Dit concept wordt de Chinese orgaanklok genoemd. Deze klok verdeelt de 24 uur van de dag in perioden waarin bepaalde organen het meest actief zijn. Dit helpt bij het balanceren van fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.

Als je regelmatig op vaste tijden in de nacht wakker wordt, kan dit wijzen op een verstoring van de energie, ook wel Qi, in een bepaald orgaan. In dit artikel leggen we uit hoe de orgaanklok werkt en wat het betekent als je op een specifieke tijd wakker wordt.

De Chinese Orgaanklok: Tijden en Betekenissen

23:00 - 01:00: Galblaas

Dit is de tijd dat de galblaas het meest actief is. De galblaas helpt bij de vertering van vetten en speelt een rol bij besluitvorming en vastberadenheid. Word je rond deze tijd wakker? Dit kan wijzen op emotionele stress of problemen met je vetvertering.

01:00 - 03:00: Lever

De lever is verantwoordelijk voor ontgifting en het reguleren van emoties, zoals woede. Als je vaak wakker wordt tussen 01:00 en 03:00, kan dit te maken hebben met een overbelaste lever of onderdrukte emoties zoals frustratie of woede.

03:00 - 05:00: Longen

De longen, volgens TCM, zijn verbonden met ademhaling en emoties zoals verdriet. Wakker worden tussen 03:00 en 05:00 kan duiden op ademhalingsproblemen of op emotionele spanningen, zoals verdriet of rouw.

05:00 - 07:00: Dikke Darm

Dit is de periode waarin de dikke darm actief is. De dikke darm speelt een belangrijke rol in het elimineren van afvalstoffen. Als je in deze tijd wakker wordt, kan dit duiden op spijsverteringsproblemen of moeilijkheden met het loslaten van zaken, zowel fysiek als emotioneel.

Wat kun je doen om je slaappatroon te verbeteren?

  1. Onderzoek je emoties: Vaak wakker worden op een specifiek tijdstip kan erop wijzen dat je bepaalde emoties niet goed verwerkt. Probeer te reflecteren op wat je voelt en onderneemt stappen om stress en zorgen te verminderen.

  2. Optimaliseer je voeding en leefstijl: De organen die het meest actief zijn in de nacht, zoals de lever en galblaas, kunnen worden beïnvloed door je voeding. Vermijd zware maaltijden voor het slapen gaan en beperk alcoholgebruik, aangezien dit je lever kan belasten.

  3. Gebruik supplementen ter ondersteuning van de organen: Er zijn verschillende supplementen die de organen kunnen ondersteunen en bijdragen aan een betere slaap. Denk aan leverondersteunende supplementen, zoals Vitakruid Mariadistel of spijsverteringsondersteuning zoals Vitamunda Superbiotica. Deze zijn verkrijgbaar bij Meditech Europe en kunnen helpen om de balans in je lichaam te herstellen.

Conclusie: Slaap en de Chinese Orgaanklok

De Chinese orgaanklok biedt een interessante invalshoek voor het begrijpen van slaapproblemen. Door te kijken naar welke organen op bepaalde tijden actief zijn, kun je inzicht krijgen in mogelijke emotionele of fysieke blokkades. Als je merkt dat je steeds op hetzelfde moment wakker wordt, kan dit wijzen op een verstoring in je lichaam. Bij Meditech Europe vind je hoogwaardige supplementen die je kunnen ondersteunen bij het herstellen van de balans in je lichaam, zodat je weer ongestoord kunt slapen.

Vind je dit interessant? Bekijk ons assortiment aan ondersteunende supplementen voor je organen en slaapkwaliteit en ontdek hoe je je nachtrust kunt verbeteren! Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste oplossing? Dan kun je ook contact zoeken met onze orthomoleculair therapeut!