Maandelijkse Archieven: Januari 2023

  1. De symptomen van een ijzertekort

    Een ijzertekort is een veelvoorkomend ongemak dat een grote invloed kan hebben op uw dagelijkse functioneren. Hoe weet u nu of u een ijzertekort heeft? In dit blog ontdekt u de symptomen van een ijzertekort en wat u ertegen kunt doen.

     

    De functie van ijzer in het lichaam

    Het lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken. Hemoglobine is een eiwit in uw eigen bloed dat de rode bloedcellen in staat stelt om zuurstof vanuit uw longen naar de rest van het lichaam te transporteren. Is uw hemoglobinegehalte te laag, dan kan er sprake zijn van een ijzertekort in uw lichaam en krijgen spieren en weefsels onvoldoende zuurstof, waardoor deze niet optimaal werken. Een laag hemoglobinegehalte wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Ijzer is verder nodig om in onze cellen energie te produceren en draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem.

    Een ijzertekort heeft verschillende oorzaken. De meest bekende zijn onder meer het hanteren

    Lees meer »
  2. Veel en vaak plassen

    Moet u vaak naar het toilet of ’s nachts veel plassen? Vaak en veel plassen is een veelvoorkomend probleem dat u in het dagelijks leven behoorlijk kan belemmeren. In dit blog ontdekt u alles over veel en vaak plassen.

     

    Wanneer spreken we van vaak plassen

    Hoe vaak u moet plassen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid die u drinkt, de leeftijd, de temperatuur en bepaalde medicatie die u inneemt. Maar gemiddeld gezien urineert een volwassene zes tot zeven keer per 24 uur, waarvan soms een keer in de nachtelijke uren.

    U plast vaak wanneer u elke 2 uur naar het toilet moet. Dit wordt ook wel frequent plassen genoemd, de medische term is pollakisurie. U heeft dan de behoefte om vaker dan elke 2 uur te plassen of meer dan 8 keer per dag.

     

    Wat zijn de mogelijke oorzaken

    Bij veel mensen is het niet bekend waarom ze kampen met overmatig plassen. We zetten een aantal verschillende oorzaken voor

    Lees meer »
  3. Wat te doen tegen een winterdip

    Kale bomen, donkere dagen en voorlopig geen warm weer in aantocht. De een pakt een kop koffie en geniet bij de haard, de ander wordt er spontaan neerslachtig van. Het is niet vreemd om u neerslachtig te voelen. Houdt dit echter voor langere tijd aan, dan kan dit betekenen dat u een winterdip heeft. In dit blog ontdekt u wat u kunt doen tegen een winterdip.

     

    Wat is een winterdip

    Bij een winterdip heeft u last van een slechte gemoedstoestand door de kortere, donkere dagen. Een winterdip start in de winterperiode en verdwijnt weer in het voorjaar. De klachten kunnen elk jaar terugkeren.

     

    Hoe ontstaat een winterdepressie

    Blijft een winterdip aanhouden, dan ontstaat een winterdepressie. Uw natuurlijke dag- en nachtritmes zijn verstoord. Het lichaam maakt meer melatonine aan, dat invloed heeft op dit ritme. Sommige mensen zijn

    Lees meer »
  4. Omega 3 tekort: dit zijn de symptomen

    U loopt naar uw auto om dat ene ding eruit te pakken, maar als u eenmaal bij de auto bent kunt u zich niet meer herinneren wat u moest pakken. Of u loopt naar boven en bent uitgeput van het traplopen. Deze kenmerken kunnen wijzen op een omega 3 tekort. Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam gezond en vitaal houden. In dit blog ontdekt u de symptomen van een omega 3 tekort en welke voeding u kunt consumeren om voldoende omega 3 binnen te krijgen.

     

    Hoe ontstaat een omega 3 tekort

    Er zijn grofweg twee oorzaken voor een omega 3 tekort. De eerste oorzaak is een gebrek aan omega 3 in de voeding die u consumeert. Het gaat dan met name om te weinig vette vis, een bron boordevol omega 3. Bovendien kan een teveel aan omega 6 in de voeding de omzetting van alfalinoleenzuur naar DHA en EPA afremmen.

     

    De symptomen van een omega 3 tekort

    De klachten bij een omega 3 tekort zijn uiteenlopend

    Lees meer »
Made with StoreFrame.io Copyright © Meditech Europe